Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: rdinev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1415151
Постинги: 285
Коментари: 652
Гласове: 325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
28.08.2009 10:41 - Петър Константинов и народната ни памет
Автор: rdinev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1886 Коментари: 0 Гласове:
1



Петър Константинов, председател на общонародно сдружение "Мати Болгария": 0:00 08-04-2004 "Ако заличите паметта на едно общество - това е най-лесно управляемото общество. Знаете кое е силата на един народ - неговата памет." 681 | 4 | 1 Коментирай Професорите служат на политиците

Интервю на Александра МАРКАРЯН

- Г-н Константинов, как ще коментирате решението на Софийския университет да свали публицистиката на Ботев от конспекта за кандидат-студенти?

- Това е стъпка към унищожаване на народно-историческата памет. Тази тенденция продължава десетилетие. Заличават се цели епохи от българската история. Много депутати, държавници не са запознати с историята, тъй като са обучавани в програма, която почти е осакатена откъм факти.

След 14 г. унищожаване на историята сега се играе друга игра - да се намери начин да се ликвидира последното столетие от историята ни. В програмата за изпити по българска история за университета отпадна целият период от 1918 г. досега. Същото се прави и с българската литература. От програмата изпадна един от най-светлите епизоди на българското национално самочувствие - "Записките по българските въстания" на Захари Стоянов.

Постъпва се по същия начин и с гения на България. Ние нямаме друг гений в последните 250 г. Може всички друго да се каже за Левски, той е герой, създал е невероятна организация, но геният на България е Ботев.

- Кой има интерес от такова унищожаване на историческата памет?

- Тези, които в продължение на години бяха на власт, в последното десетилетие пак бяха на власт и единствената им цел е да направят от българите едно безпаметно народонаселение.

- Кои са тези хора? Комунистите, които управляваха 45 г., или тези, които ги наследиха?

- И едните, и другите. За комунистите беше изключително важно българската история да бъде изчистена откъм фактология и да бъде премахната от съзнанието на народа. За тях всичко започва с 9 септември 1944.

- Но какво общо има Академичният съвет с властта? Защо ги свързвате?

- Как да не ги свързвам. Това е една последователна политика. Отначало се заличават цели епохи, след това определени формации като академични съвети и тям подобни по съответни внушения започват да извършват това, което вече не може да се извършва по административен път.

- Добре, но какъв интерес имат едни професори по история да се заличава българската национална памет.

- Защо не?

- А защо да?

- Ако заличите паметта на едно общество - това е най-лесно управляемото общество. Знаете кое е силата на един народ - неговата памет.

- Политиците могат да имат такъв интерес, но защо професорите да имат?

- Нима казвате, че професорите не служат на политиците? Тогава сте много наивна. Те се опитват да източат това, което политиците биха им дали.

- Обяснението на СУ беше, че студентите трябвало да се облекчат, защото не се справяли с тези произведения...

- Не е правдоподобно, нито разумно. Това не е наивно, а напълно целенасочено оправдание, което се стреми да прикрие истинските мотиви.

- След като тези произведения отпадат от конспекта на СУ, мислите ли, че те вече няма да се учат и в училище?

- Там е работата, че в училище в продължение на десетилетие има намаление на часовете по история, на часовете по литература. В училище Теодор Траянов, Кирил Христов и дори Пенчо Славейков не съществуват. Всичко, което представлява достойнството на българската литература, не съществува. Целта е да бъде намалена до крайна степен имунната система на българския народ. По рано това се правеше, за да се създаде една интернационална система, в която да сме 16-а република на Балканите. Сега целта е да се отслаби имунната ни система с влизането ни в една цивилизация, която обаче е свободна и не налага никакви други постулати освен икономически.

- От конспекта отпадат и "Кардашев на лов", и "Запалените снопи" на Иван Вазов, също фейлетони на Алеко Константинов. Как си го обяснявате?

- Това не е първото очистване от Алеко Константинов. То е четвъртото поред. Алеко може да бъде тълкуван многопосочно. В него има неща, които са опасни за някои хора, които вече създават и културна и административна форма на аристокрация у нас. Вие виждате, че у нас определени среди започват да имат свои династии и те се опасяват да бъдат атакувани.

- С какво точно тези фейлетони са ги подразнили?

- След като се унищожават такива брилянти в литературата като "Смешен плач", много е удобен моментът да се очистят и други по-малко скъпоценни камъни. Сега може да се атакува всичко под Ботев, без това да направи впечатление.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

Архив