Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: rdinev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1415074
Постинги: 285
Коментари: 652
Гласове: 325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
08.10.2009 13:19 - Докога може да съществува Земята ?
Автор: rdinev Категория: Технологии   
Прочетен: 3011 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Животът на Земята ще изчезне след 100 милиона години, когато заради нищожното количество въглероден диоксид няма да бъде възможен фотозинтеза. Биосферата може да се съхрани за над два милиарда години ако атмосферното налягане бъде намалено 6 пъти, твърдят учени в статия в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Сега въглеродния диоксид в атмосферата се счита за главен източник на парниковия ефект и виновник за глобалното затопляне, което застрашава човечеството и природата. Изследователите от Калифорнийския технологичен институт, ръководени от Кингфай Ли (King-Fai Li), обаче напомнят, че живота на Земята съществува само благодарение на два парникови газа – водната пара и въглеродния диоксид, които задържат топлината. Те позволяват средната температура да се задържи в граници, при които може да еволюира живота. Ако парниковите газове липсват в атмосферата, то средната температура на планетата ще бъде около -18 градуса. Следователно живота, които зависи от течната вода, няма да съществува.

Интересно е също, че живота на Земята продължава да съществува благодарение на това, че концентрацията на въглеродния диоксид постепенно пада. Яркостта на Слънцето поетепенно се увеличава (за последните 4,6 милиарда години е нарастнала с 30 процента) и ако количеството на въглеродния диоксид остане същото, температурата би се вдигнала до ниво, което прави живота невъзможен.

Климатичните модели показват, че парциалното налягане на въглеродния диоксид върху повърхността преди 3,5 милиарда години е било 7 килопаскала и е намаляло до 28 паскала в началото на индустриалната революция. Ако това налягане не се бе променило сега температурата на повърхността на Земята трябваше да бъде над 50 градуса. Изследванията показват постоянно действащия механизъм, “издърпващ” въглеродния диоксид от атмосферата. Това са химични реакции, които превръщат въглеродния диоксид в бикарбонати и го изтеглят от атмосферата.

В крайна сметка практически всичкия въглероден диоксид трябва да изчезне от атмосферата, което прави невъзможно съществуването на фотозинтезиращи растения, а следователно и живота като цяло. Според различите модели това ще се случи след от 100 милиона до 1 милиард години.

Пресмятанията на учените от Калифорнийския технологичен институт показват, че този процес може значително да се забави ако се намали атмосферното налягане около 6 пъти. В този случай процеса на поглъщане на въглероден диоксид от скалите и морските отлагания ще се забави значително. Тогава продължителността на живота на Земята ще се увеличи до 2,3 милиарда години, което е над два пъти повече от предишните оценки.

Според авторите на изследването намаляването на атмосферното налягане може да стане като се “изтегли” азот от атмосферта, които в момента е 78 процента от състава й. Тогава относителия дял на кислорода ще се увеличи, което ще позволи да се запази възможността за дишане на въздуха на Земята.



Тагове:   може,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - vanito
08.10.2009 13:26
ти ме успокои щом ще има толкова дълго време живот на Земята,снощти късно гледах телевизия и попаднах на някакъв канал по който се говореше за края на света-2012г.,но сега съм спокойна-4е ще си видя внуците.БЛАГОДАРЯ ,ДОБЪР И УСПЕШЕН ДЕН!!!!!!
цитирай
2. анонимен - а после какво ще правим
09.10.2009 16:32
а после какво ще правим


цитирай
Търсене

Архив