Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: rdinev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1411286
Постинги: 285
Коментари: 652
Гласове: 325
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
25.11.2009 11:29 - Рецепта за "Киш Лорен"-Френска кухня
Автор: rdinev Категория: Хоби   
Прочетен: 3801 Коментари: 0 Гласове:
1



Заменяйки част от продуктите на класическото френско ястие, получихме негова здравословна алтернатива, която му отстъпва в пъти по процентно съдържание на калории и мазнини, но не и на вкус и аромат     Предизвикателството   Истинският киш Лорен, или иначе казано лотарингски кейк, се отличава със своята простота. Целта ни бе да запазим тази негова характеристика, въпреки че за да го направим по-здравословен, със сигурност щеше да се наложи да подменим част от съставките. Това в никакъв случай не биваше да се отразява и на качествата му.   Класическите съставки като краве масло, сметана, бекон и яйца са с високо съдържание на мазнини и макар да допринасят значително за невероятния вкус, са доста вредни. Всъщност имахме идея как да направим плънката по-лека, но основата щеше да се окаже доста сериозно предизвикателство. Как да можехме да постигнем този наситен вкус, златист цвят и хрупкава консистенция без масло и жълтъци?   Начало на експеримента   Решихме да заменим маслото в основата със зехтин. Въпреки че тестото стана доста твърдо за месене, цветът му - прекалено безличен, а ароматът – слаб, ние не загубихме кураж. При следващия опит използвахме студенопресован зехтин. Това се отрази благоприятно на цвета, но от консистенцията, вкуса и аромата имаше още какво да се иска.   Добавихме малко леко кремообразно сирене, за да направим тестото по-ронливо, но то стана още по-твърдо. Налагаше се да се върнем малко назад и да потърсим друг начин за приготвяне на здравословна алтернатива на основата на киша.    Свежи идеи   Някой се сети за питките с кисело мляко на своята баба. Доколкото рецептите, които намерихме, бяха за по-обемни печива, започнахме да експериментираме с количествата зехтин и кисело мляко. Най-хубавото бе, че не се налагаше да добавяме вода, а това се отрази доста благоприятно на консистенцията. Студенопресованият зехтин подобри цвета, а малко счукан чесън и черен пипер се отразиха много добре на аромата.   Освен това, макар да не разбрахме точно защо, тестото бе станало доста по-леко за обработка. Много ни допаднаха различният вкус и хрупкавата консистенция, които според нас щяха да хармонират отлично с меката плътна плънка.   Заехме се именно с нея. Бяхме наясно с факта, че използването на белтъци вместо жълтъци намалява сериозно мазнините и калориите.   Пълна промяна, киш Лорен   Осем порции, подготовка 35 минути плюс 10 минути за охлаждане, приготвяне около един час, умерено лесно   За тестото 175 гр. брашно 6 с.л. кисело мляко 4 с.л. студенопресован зехтин 1 скилидка чесън, смачкана   За плънката 175 гр. крехка шунка (изрежете мазнината), на кубчета със страна 1 см 50 гр. сирене грюер 3 яйца 200 мл нискомаслена сметана 125 мл пълномаслено мляко щипка настъргано индийско орехче   1. В голяма купа смесете брашното с киселото мляко, зехтина, чесъна щипка сол и още една – черен пипер. С помощта на нож за маса разбъркайте гладко тесто.   2. Разточете тестото върху набрашнена повърхност възможно най-тънко и го поставете във форма с диаметър 23 см. Отрежете стърчащите краища малко над ръба и запазете изрезките. Уплътнете добре тестото по дъното и стените на формата, леко надупчете долната част с вилица и охладете за 10 минути. Загрейте фурната и плитката тава от нея на 200°С (180°С с обдухване).   3. Покрийте основата на тестото с хартия за печене и затиснете с бобени зърна и поставете формата във фурната върху нагрятата тава за 15 минути. Извадете, отстранете хартията и боба и печете още 5-7 минути до златисто. Извадете основата от фурната и ако има пукнатини, запълнете ги с изрезките от тестото.   4. Докато основата се пече, се заемете с плънката. Нарежете половината грюер на кубчета, а останалото настържете. Разбийте яйцата с вилица. Добавете последователно сметаната и млякото, без да преставате да разбивате. Поръсете с индийско орехче и черен пипер (сол не е необходима). Когато основата е готова, сложете върху нея шунката и грюера, залейте с яйчената смес.   Оставете киша 5 минути, преди да го извадите от формата. Поднесете веднага.     Как го направихме по-здравословен   Когато извадихме нашия киш Лорен от фурната, той изглеждаше не по-зле от натъпкания с масло, сметана и бекон класически вариант. По отношение на съотношението на хранителни вещества обаче разликата бе огромна. Мазнините бяха намалени с близо две трети, наситените мазнини – с почти три четвърти, а калориите – наполовина. И най-важното бе, че резултатът от нашите усилия не отстъпваше по вкус или по аромат на класиката. Вкусът бе чудесен, но с пълномаслено мляко консистенцията бе значително по-кремообразна. Крехката шунка се оказа отличен заместител на тлъстия бекон.


Тагове:   кухня,   рецепта,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив