За този блог
Гласове: 325
Постинг
25.11.2009 11:29 -
Рецепта за "Киш Лорен"-Френска кухня
Заменяйки част от продуктите на класическото френско ястие, получихме негова здравословна алтернатива, която му отстъпва в пъти по процентно съдържание на калории и мазнини, но не и на вкус и аромат
Предизвикателството
Истинският киш Лорен, или иначе казано лотарингски кейк, се отличава със своята простота. Целта ни бе да запазим тази негова характеристика, въпреки че за да го направим по-здравословен, със сигурност щеше да се наложи да подменим част от съставките. Това в никакъв случай не биваше да се отразява и на качествата му.
Класическите съставки като краве масло, сметана, бекон и яйца са с високо съдържание на мазнини и макар да допринасят значително за невероятния вкус, са доста вредни. Всъщност имахме идея как да направим плънката по-лека, но основата щеше да се окаже доста сериозно предизвикателство. Как да можехме да постигнем този наситен вкус, златист цвят и хрупкава консистенция без масло и жълтъци?
Начало на експеримента
Решихме да заменим маслото в основата със зехтин. Въпреки че тестото стана доста твърдо за месене, цветът му - прекалено безличен, а ароматът – слаб, ние не загубихме кураж. При следващия опит използвахме студенопресован зехтин. Това се отрази благоприятно на цвета, но от консистенцията, вкуса и аромата имаше още какво да се иска.
Добавихме малко леко кремообразно сирене, за да направим тестото по-ронливо, но то стана още по-твърдо. Налагаше се да се върнем малко назад и да потърсим друг начин за приготвяне на здравословна алтернатива на основата на киша.
Свежи идеи
Някой се сети за питките с кисело мляко на своята баба. Доколкото рецептите, които намерихме, бяха за по-обемни печива, започнахме да експериментираме с количествата зехтин и кисело мляко. Най-хубавото бе, че не се налагаше да добавяме вода, а това се отрази доста благоприятно на консистенцията. Студенопресованият зехтин подобри цвета, а малко счукан чесън и черен пипер се отразиха много добре на аромата.
Освен това, макар да не разбрахме точно защо, тестото бе станало доста по-леко за обработка. Много ни допаднаха различният вкус и хрупкавата консистенция, които според нас щяха да хармонират отлично с меката плътна плънка.
Заехме се именно с нея. Бяхме наясно с факта, че използването на белтъци вместо жълтъци намалява сериозно мазнините и калориите.
Пълна промяна, киш Лорен
Осем порции, подготовка 35 минути плюс 10 минути за охлаждане, приготвяне около един час, умерено лесно
За тестото
175 гр. брашно
6 с.л. кисело мляко
4 с.л. студенопресован зехтин
1 скилидка чесън, смачкана
За плънката
175 гр. крехка шунка (изрежете мазнината), на кубчета със страна 1 см
50 гр. сирене грюер
3 яйца
200 мл нискомаслена сметана
125 мл пълномаслено мляко
щипка настъргано индийско орехче
1. В голяма купа смесете брашното с киселото мляко, зехтина, чесъна щипка сол и още една – черен пипер. С помощта на нож за маса разбъркайте гладко тесто.
2. Разточете тестото върху набрашнена повърхност възможно най-тънко и го поставете във форма с диаметър 23 см. Отрежете стърчащите краища малко над ръба и запазете изрезките. Уплътнете добре тестото по дъното и стените на формата, леко надупчете долната част с вилица и охладете за 10 минути. Загрейте фурната и плитката тава от нея на 200°С (180°С с обдухване).
3. Покрийте основата на тестото с хартия за печене и затиснете с бобени зърна и поставете формата във фурната върху нагрятата тава за 15 минути. Извадете, отстранете хартията и боба и печете още 5-7 минути до златисто. Извадете основата от фурната и ако има пукнатини, запълнете ги с изрезките от тестото.
4. Докато основата се пече, се заемете с плънката. Нарежете половината грюер на кубчета, а останалото настържете. Разбийте яйцата с вилица. Добавете последователно сметаната и млякото, без да преставате да разбивате. Поръсете с индийско орехче и черен пипер (сол не е необходима). Когато основата е готова, сложете върху нея шунката и грюера, залейте с яйчената смес.
Оставете киша 5 минути, преди да го извадите от формата. Поднесете веднага.
Как го направихме по-здравословен
Когато извадихме нашия киш Лорен от фурната, той изглеждаше не по-зле от натъпкания с масло, сметана и бекон класически вариант. По отношение на съотношението на хранителни вещества обаче разликата бе огромна. Мазнините бяха намалени с близо две трети, наситените мазнини – с почти три четвърти, а калориите – наполовина. И най-важното бе, че резултатът от нашите усилия не отстъпваше по вкус или по аромат на класиката. Вкусът бе чудесен, но с пълномаслено мляко консистенцията бе значително по-кремообразна. Крехката шунка се оказа отличен заместител на тлъстия бекон.
Древните българи и канатицата, елбетицат...
ПУТИН ЗНАЕ ИСТИНАТА И ОБВИНЯВА УКРАЙНА
Трагедията на голямата шахматна игра - т...
ПУТИН ЗНАЕ ИСТИНАТА И ОБВИНЯВА УКРАЙНА
Трагедията на голямата шахматна игра - т...
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Щастливата мантра
2. Най-смешният блог
3. Другият ми свят
4. Поетичен свят
5. Червената Дама
6. Интериорни новини
7. Интериорен дизайн БГ
8. "Нашето детство"
9. Блогчето на "Pozor"
10. Бонсай - красота от Азия
11. Италиански художници
12. Цветарска енциклопедия
13. Петуния Бъкстонска
14. Home Decor Design
15. Товарищ Проройцев
16. Енциклопедия за цветари
17. Nokia Stuffs
18. Еротичен хороскоп
19. Cactus collection
20. Free phone calls
21. Онлайн Библиотека
22. Вярни предсказания с Руни
23. Блогът на Как`Сийка
24. Only for Women
25. Сайтът на моя племенник
26. Интерактивно градинарство
27. Арт галерията на Европа
28. Холокост – фалшиви снимки
29. Бог Кришна от Индия ли бe кралят на Ерусалим
2. Най-смешният блог
3. Другият ми свят
4. Поетичен свят
5. Червената Дама
6. Интериорни новини
7. Интериорен дизайн БГ
8. "Нашето детство"
9. Блогчето на "Pozor"
10. Бонсай - красота от Азия
11. Италиански художници
12. Цветарска енциклопедия
13. Петуния Бъкстонска
14. Home Decor Design
15. Товарищ Проройцев
16. Енциклопедия за цветари
17. Nokia Stuffs
18. Еротичен хороскоп
19. Cactus collection
20. Free phone calls
21. Онлайн Библиотека
22. Вярни предсказания с Руни
23. Блогът на Как`Сийка
24. Only for Women
25. Сайтът на моя племенник
26. Интерактивно градинарство
27. Арт галерията на Европа
28. Холокост – фалшиви снимки
29. Бог Кришна от Индия ли бe кралят на Ерусалим