Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: rdinev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1415228
Постинги: 285
Коментари: 652
Гласове: 325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
01.10.2009 15:59 - На кого принадлежи БТК днес?
Автор: rdinev Категория: Новини   
Прочетен: 1082 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.10.2009 16:03


http://business.actualno.com/news_102069.html

Американската компания AIG (American Internacional Group) закупи 65-процентовия дял на Вива Венчърс от БТК.

Споразумението между Новатор и Вива Венчърс ГмбХ ("Вива") с AIG Global Investment Group ("AIGGIG") (чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc.) най-вероятно е подписано късно снощи, въпреки че от БТК съобщават официално, че документът е парафиран днес. /Към момента делът от 65 процента от БТК е собственост на "Вива" и Новатор притежава опция да изкупи всички дялове на "Вива"/.

Цената за придобиването на една акция е 11,25 български лв. (5,75 евро), което е равностойността на 2,112 млрд. лв. (1,080 млрд. евро) за 65 процента от акциите и също включва наскоро предложения дивидент от 0,55 лв. (0,28 евро) за акция.

С това общата стойност на БТК възлиза на 3,249 млрд. лв. (1,661 млрд. евро).

Счита се, че тази сделка е най-голямата частна M&A транзакция (merger and aсqusition - сделка по сливане и придобиване) в България към днешна дата.

Пиер Мелинджър, който отговаря за инвестиционната дейност на AIG Capital Partners в Централна и Източна Европа, каза: "Ние сме привлечени от възможностите за ръст на компанията, националното покритие, солидното управление и значителните възможности за диверсификация, които предлага БТК.

Придобиването на БТК е част от нашата стратегия за инвестиции в този развиващ се регион и се основава на значителния ни опит както в България, така и в сектора на телекомуникациите. AIGGIG очаква да започне да подпомага БТК в нейното бъдещо развитие като водещ телекомуникационен оператор в страната".

От компанията съобщиха, че допълнително се очаква "AIGGIG" да придобие в кратки срокове още 25 процента от акциите на БТК като част от сделката.

БТК е листвана на Българската фондова борса.

Трансферът на акциите на БТК към "AIGGIG" ще стане на или след 11 юни 2007 г., когато отпадат всички ограничения, определени в приватизационния договор от 2004 г.

Сделката се сключва под определени условия, сред които са одобрение от страна на регулаторните, отговарящите за конкуренцията органи.

След приключване на операциите по придобиването на акциите и в съответствие с българското законодателство, "AIGGIG" ще обяви търг за оставащите дялове от БТК.

Част от акциите по сделката ще бъдат финансирани от AIG New Europe Fund II, L.P., частен инвестиционен фонд за директни инвестиции в Централна и Източна Европа.

Инвестицията се ръководи от екип, работещ основно в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) с офиси във Варшава, Будапеща и Букурещ.

"AIGGIG" са консултирани за сделката от UBS както и от Allen & Overy и от юридическата кантора LIC Penkov, Markov & Partners.

Консултанти на Новатор по сделката са Lehman Brothers и от Линклатерс и юридическата кантора Джингов, Гугински, Кючюков и Величков.

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон, който е досегашният собственик на БТК и който миналата седмица беше в България, коментира, че е удовлетворен от реализацията на инвестицията в БТК, в която участва от 2003 г.

Тор Бьорголфсон, основател на Новатор, каза: "Ние сме удовлетворени от реализацията на нашата инвестиция в БТК, в която участваме от 2003 г. Ние сме инвеститори в различни сектори в България от 1999 г. и ще продължим да инвестираме в страната, тъй като присъединяването на България към Европейския съюз ще подобри допълнително инвестиционния климат.

Благоприятните условия за работа в България дадоха възможност на Новатор ефективно да изпълнява своята инвестиционна стратегия. Чрез сериозна инвестиционна програма, която в момента достига почти 500 млн. евро след приватизацията, и чрез ясни управленски цели, БТК стана лидер по отношение на технологиите, операциите и услугите и значително увеличи конкуренцията на пазара в полза на потребителите. Вярвам, че сега е точното време за новия собственик да поведе БТК към следващата фаза на развитие".

През юни 2004 г. българското правителство продаде 65% от капитала на БТК на Вива Венчърс, дъщерна компания на американския частен инвестиционен фонд Advent International, за 280 млн. евро.

През януари 2005 г. българската държава стартира публичното предлагане на остатъчния пакет от акции и оферира 34.78 процента от капитала на компанията (2 869 573 акции) на Българска фондова борса - София.

Като част от приватизационната сделка на БТК бе предоставен лиценз за трети GSM оператор и компанията стартира своите мобилни услуги през месец ноември 2005 г.

През изминалата 2006 г. БТК реализира приход от 516 милиона евро и печалба преди облагане с данъци в размер на 76 милиона евро.

Ей Ай Джи Глобъл инвестмънт груп (AIGGIG) е световен лидер в управлението на активи с изключителни въможности в областта на акциите и дяловите участия, облигациите, фиксираните доходи, управлението на хедж-фондове, инвестиционните фондове и в недвижими имоти. Към 31 март 2007 г. Групата управлява активи на стойност повече от 687 милиарда щатски долара, в редиците й работят над 2000 служители в 44 офиса из целия свят. 

Стойността на управляваните активи включва 579 милиарда щатски долара от дъщерни на Ей Ай Джи активи. AIGGIG се състои от група международни компании, предоставящи инвестиционни консултации, услуги и продукти за пазарно управление на активи на клиенти по целия свят. Като компания от състава на AIGGIG, Ей Ай Джи Кепитал Партнърс (AIG Capital Partners) е водещ финансов инвеститор в нововъзникващи пазари, за който работят 100 инвестиционни посредника в 19 представителства по света.

Всички компании от състава на AIGGIG са дъщерни на Американ Интернешънъл Груп, Инк. (American International Group, Inc.), листвана на Нюйоркската фондова борса (NYSE:AIG).

Новатор е базирана в Лондон капиталова инвестиционна фирма, основана от Тор Бьорголфсон. Новатор поема мажоритарни или миноритарни дялове от листвани на борсата компании и чрез участие в управителните им органи предоставя възможности за подобряване на техните резултати с цел постигане на по-голяма ефикасност и по-добри резултати за акционерите. Настоящият инвестиционен потрфейл на Новатор включва три основни сектора: телекомуникации, фармацевтични продукти и финансови услуги.

В допълнение, вследствие на значителния си опит в управление на различни частни активи, през 2004 г. Новатор разкри фонд за специални ситуации и основа фонд за кредитиране през 2006г. Новатор управлява активи на стойност над 7 милиарда евро. Ръководителите на Новатор притежават над 15 годишен опит в бизнеса в Централна и Източна Европа.
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2742§ionid=3&id=0000601


Проверка на сделката за продажбата на 90% от капитала на БТК на AIG стартира вчера Комисията за финансов надзор (КФН), съобщиха оттам. "Според наличната при нас информация, предоставена от контролираните от Тор Бьорголфсон компании, преди сключване на сделката те са притежавали не повече от 30% от капитала на телекома", твърдят от надзора.
Проверката има за цел да установи страните по сделките, както и собствеността и статута на акциите преди продажбата на БТК. Причината е, че Законът за публичното предлагане на ценни книжа изисква от всеки, който придобие над 50% от капитала на публична компания, да направи търгово предложение към миноритарните акционери на т.нар. справедлива цена. Проблемът обаче е, че според данните, предоставени на КФН, Тор Бьорголсфсон и фирмите му са притежавали и следователно продали само 30% от акциите. Формално исландският милиардер е прав, тъй като той не притежаваше пряко 65-те процента на "Вива Венчърс", а опцията да ги купи, която всъщност продаде.
Прехвърлянето на акциите на телекома стана чрез 2 сделки на борсата на 17 август - за 65% от капитала, които бяха на "Вива Венчърс", и за още 25%, притежавани от по-малки акционери. Общата стойност на сделката беше 2.77 млрд. лв. или по 10.70 на акция.
"Досега продавачът винаги е твърдял, че не държи контрол върху БТК, а сега се обявява, че AIG купува 90%. Целта е да установим колко точно процента от акциите на БТК притежава Тор Бьорголфсон, защото при над 50% той е трябвало да обяви търгово предложение", каза пред "Сега" вчера шефът на КФН Апостол Апостолов.
Споразумението за покупката на 65% от капитала на телекома бе подписано между AIG Global Investment Group (чрез дружеството си AIG Capital Partners), от една страна, и "Новатор" и "Вива Венчърс" - от друга.



Тагове:   БТК,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Архив